Las mismas recetas en castellano y otras más de panes en: LAS RECETAS DE GLUTONIANA

viernes, 31 de octubre de 2008

Menjar blanc



Lo menjar blanc és un postre que recordo que menjava ja de ben menuda. A Tortosa lo podeu trobar a moltes cartes dels restaurants. Però es troba també a molts llocs d'Europa i Espanya, diuen que prové dels àrabs i la seua variació és amb ametlles triturades. També ne podeu trobar a Reus, Menorca, etc.; de vegades en altres noms com: "manjar blanco". Normalment mos lo feia la iaia quan teniem una mica de mal de panxa, ja que és molt digestiu. Vos deixo la recepta que fem a Tortosa, sense Maizena ni ametlles, però ja vos dic, té vàries maneres de fer-se.
Ingredients:
  • 1 l. de llet
  • 150 g. de farina d'arròs NOMEN
  • 100 g. de sucre
  • 1 rama o canonet de canyella
  • la pell d'una llimona
  • canyella en pols

Nota per a celíacs: vigilar amb la canyella en pols que sigue d'una marca apta.

Elaboració:
  1. Mesclem la llet amb la farina d'arròs i lo sucre, sense que quede cap grumoll. Afegim la rameta de canyella i la pell de la llimona i ho posem al foc, remenant continuament.
  2. Quan comence a bullir, baixem lo foc al mínim i ho deixem uns 5 minuts, procurant que no torne a bullir.
  3. Ho retirem del foc i ho posem en bols individuals, treient la pell de la llimona i la rameta de canyella.
  4. Ho deixem refredar a la nevera, i en el moment de servir li tirem per sobre canyella en pols.

Bon profit!

miércoles, 22 de octubre de 2008

Truita de pataca



Un dels menjars preferits de tota la vida. No ne menjo tampoc cada dia, però de tant en tant en necessito una, sinó m'agafa com a mono. Si ara m'ho prohibissin amb la meua dieta, me moro. Per sort ne puc menjar i continuaré fent-ne moltes més.
* * *
Ingredients:
  • pataques
  • ous
  • oli
  • sal

Nota per a celíacs: tots los ingredients són aptes.

Nota: no poso quantitats ja que cadascú la fa d'una manera, l'important és que quan es mesclen les patates amb los ous queden ben cuallat, ni que ne sobre ni que ne falte ou. Hi ha gent que li posa ceba, però a casa nostra normalment la fem sense.

Segur que cadascú té lo seu "truquillo" ja me'l contareu.

lunes, 20 de octubre de 2008

Amanida de llombarda i massana


Una amanida amb col llombarda que encara que és una mica difícil per què a molta gent no li agrada, se pot fer també mesclada amb altres tipus de fulls d'amanida.
* * *
Ingredients (4 persones):
  • 1 col llombarda menuda
  • 3 massanes
  • 1 llimona
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • 1 ou dur
  • sal, pebre, julivert

Nota per a celíacs: vigilar amb el pebre mòlt que sigue d'una marca apta.

Elaboració:

  1. Exprimir tot el suc de la llimona.
  2. Pelar les massanes i tallar-les en grills (gajos) molt fins. Tirar per damunt una part del suc de llimona perquè no es facin negres.
  3. Tallar en juliana fina la llombarda i coloqueu-lo en una ensaladera o plat.
  4. Afegir les massanes.
  5. Amb el suc de llimona restant, tirar a sobre l'oli, la sal, el pebre i l'ou dur picat. Preparar així una salseta que es tirarà després per damunt de l'amanida.
  6. Es pot decorar lo plat amb una mica més d'our dur i el julivert picat.

Bon profit!

Recepta extreta de La Biblioteca de Oro de la Cocina Española

domingo, 5 de octubre de 2008

Tortitas


No sé quin és l'equivalent de "tortitas" en català. Així perquè mos entenguem li he deixat lo mateix nom que en castellà. La típica "tortita" que surt a les pelis americanes i que avui he fet per esmorzar. Se poden acompañar de mel, crema, mermelada,nata, xocolata, etc. A Amèrica és molt típic acompañarles amb "jarabe de fresa, gerds (frambuesas), groselles o caramel. Se serveixen a la taula amb forquilla i gavinyet.
* * *
Ingredients (6 persones):
  • 250 g. de farina
  • 100 g. de nata líquida
  • 50 g. de mantega fosa
  • 7 cullerades de llet freda
  • 1 cullerada de llevat en pols
  • 2 ous sencers
  • 1 rovell
  • 1 cullerada de sucre
  • 1 culleradeta de sal

Nota per a celíacs: properament "Tortitas" per esmorzar sense gluten.

Elaboració:

  1. Es baten els ous amb la sal, el sucre i el rovell. S'afegeixen la farina, la mantega i la llet. Quan estigui tot ben mesclat, s'afegeix la nata líquida i el llevat. Es remou amb compte perquè el llevat s'incorpore bé a la massa. Es deixa reposar 5 minuts.
  2. S'unta amb mantega una paella baixa i ampla, i es posa a calentar.
  3. Es va volcant la pasta formant cercles. I se'ls va donant la volta.

Nota: Si noteu que la pasta ha quedat massa espessa li poseu una miqueta més de llet.

Recepta extreta de La Biblioteca de Oro de la Cocina

Bon profit!

miércoles, 1 de octubre de 2008

Canelons de pastanaga i bolets




Una alternativa als canelons de carn.


* * *

Ingredients (4 persones):

  • 20 làmines de pasta de canalons
  • 3 pastanagues grans
  • 200 g. de bolets
  • 1 ceba gran
  • 2 grans d'all
  • 1 branca de julivert fresc
  • oli d'oliva
  • salsa beixamel
  • formatge ratllat
  • pebre
  • sal

Nota per a celíacs: la pasta dels canelons ha de ser sense gluten, la beixamel la podeu fer amb Maizena i el formatge ratllat millor rallar-lo a casa o ha de ser sense gluten.

Elaboració:

  1. Coeu les làmines segons les instruccions.
  2. En una paella poseu-hi 4 cullerades d'oli i sofregiu la ceba i els alls fins que estiguin rossos. Afegiu-hi les pastanagues ratllades, el julivert fresc i els bolets; i ofegeu-ho fins que s'hagi evaporat l'aigua que desprenen els bolets.
  3. Farciu cada caneló amb una cullerada de l'estofat, enrotlleu-lo i col·loqueu-los en una plata.
  4. Cobriu-los amb la salsa beixamel i escampeu-hi el formatge ratllat pel damunt.
  5. Gratineu-los.

Recepta extreta de "La cuina vegetariana d'Irene Gelpí"