Las mismas recetas en castellano y otras más de panes en: LAS RECETAS DE GLUTONIANA

sábado, 22 de agosto de 2009

Pastís de figues, nabius i avellanes

. .
Vam aconseguir unes figues i vam pensar en fer un pastís. A mi no és una fruita que em desperti gaire passió, però en aquest pastís queda molt bé. Em vaig posar a buscar información sobre les figues que haviem agafat, ja que per la meva terra sempre les havia vist de color verd més fosc, i aquestes tenien un color més verdet amb unes ratlletes. Gràcies a l'informació de la pàgina de Jordi, “Figueres catalanes“, vaig saber que la varietat era “Carbasseta” (Panaché). Vos recomano totalment aquest pastís, els nabius (arándanos) li donen un gust genial. La recepta la vaig vore al blog d'Inmaculada “PAN Y VARIOS“,. Un blog amb unes fotos espectaculars i unes receptes diferents de la resta de blogs. A mi em faltaven algunes espècies, i tampoc vaig posar civada, ja que és un dels cereals prohibits per als celíacs, però va quedar bona igualment.
.
Ingredients: (jo no tenia alguns ingredients, i d'altres com la civada no podem menjar-la, així que si voleu trobar la recepta sencera podeu trobar —> aquí)

  • 1 planxa de pasta brisa feta a casa o comprada
  • 1 tassa de nabius (arándanos) frescos, congelats o en conserva (jo vaig comprar deshidratats)
  • 8 figues fresques ó 200 g. aproximadament en conserva.
  • 1/2 tassa de sucre morè
  • 1 cullerada de canyella en pols
  • 1/2 culleradeta de nou moscada
  • 250 g. d'avellanes torrades, picades (no mòltes)

Nota per a celíacs: tots els ingredients han de ser d'una marca apta. Per la pasta brisa teniu la recepta sense gluten ---> aquí

Elaboració:

  1. Forrem un motlle de pastís amb la pasta brisa. Punxem el fons per què no puji i posem al forn preescalfat a 170ºC-180ºC uns 10 minuts.
  2. Posem sobre la base els nabius escampats.
  3. Damunt hi col·loquem les figues, pelades i tallades per la meitat, escorreguts si són en conserva.
  4. En un bol, mesclar el sucre i les espècies (el meu truquet, com jo no vaig posar la civada, i per facilitar la mescla, li vaig posar unes culleradetes d'agua).
  5. Repartim aquesta mescla per damunt de les figues, i acabem amb les avellanes picades.
  6. Posem a coure al forn preescalfat a 180ºC, uns 20 minuts. La superfície ha d'estar ben dauradeta. Si durant la cocció es torren massa les vores, podem forra-les amb una mica de papel d'alumini.

Inmaculada ens diu que aquest pastís es pot preparar també amb qualsevol fruita fresca o en conserva, com per exemple, préssecs, peres, mandarines, litxis, etc.

.

Bon profit!

Recepta extreta del blog “PAN Y VARIOS"

. .

12 comentarios:

HAVE REAL PIES IN BARCELONA dijo...

Dons si que te bona pinta aquest pastís! a mi tampoc m'agraden gaire les figues pero si es pot fer amb altres fruites, perfecte!
Petons,
Nuria

Kuroi Neko dijo...

Mare meva, quina pinta té el pastís! Això em ve molt de gust per esmorzar ara, hehehe

Potser algun dia miro de preparar-la!

Gràcies per la recepta ;)

MaryLou dijo...

M'el menjaria ara mateix!!!

Probaré de fer-lo!

Petonets

Adi dijo...

Pues te quedó también fantástica. No creo que tenga mayor importancia añadirle o no la avena, yo normalmente la utilizo en este tipo de tartas sencillamente porque es un cereal con un alto poder aglutinante y ayuda a que los ingredientes se "peguen" entre sí y no se desmorone demasiado al cortarla, pero no creo que afecte demasiado al sabor.

Creo que una buena opción a la avena sería un poco de harina de arroz o fécula de patata, que prestaría el mismo servicio y son toleradas por los celíacos.

Aún sin ella, el corte de la tuya es perfecto... y las avellanas son fantásticas en la mezcla, verdad?

Y sabes una cosa? desde que estoy en esto de los blogs de cocina y se han empezado a dar a conocer los problemas de intolerancias alimenticias (yo misma tengo problemas con los hidratos), creo de verdad que nuestra cocina en general ha mejorado mucho y por supuesto se nos abren las puertas de infinidad de recetas que entre todas vamos desarrollando. He aprendido y espero seguir aprendiendo mucho de todas vosotras.

Un abrazo.

OLLES I SOMRIURES dijo...

La fotografia del tall m'ha fet entrar unes ganes de postres dolces.... quian bona pinta. Els nabius em xiflen, les figues em tornen boja i les avellanes, de Reus millor. Imagina't com per no agradar-me aquest pastís. Salut!!!!!

bajoqueta dijo...

Kiwi: més avant el provaré amb alguna altra fruita, ja que ara mateix no tinc cap figuera aprop :)

aiguaclara: ne queda un trosset a la nevera, però crec que l'amo s'enfadaria si ens el menjessem jajaja

Marylou: pos ja saps, "manos a la obra" :)

Inmaculada: pensaba que sin la avena a lo mejor no quedaba todo ligado, pero ningún problema, y al ponerlo en la nevera quedo todo más juntito. Aunque a ti te quedó genial! Mejor que a mi :)
Gracias a los blogs podemos ayudarnos con ideas, y al final ver que podemos comer muchísimas cosas cogiendo ideas de aquí y de allí :)

Olles: pues ja saps lo que toca a fer-lo! :)

Assumpta dijo...

En vull un taaaaaaaall!!!

Té una pinta impressionant!! :-))

bajoqueta dijo...

Assumpta, arribes tard xiqueta, ja no ne queda! A vore si tens sort en la pròxima recepta ;)

Margarida dijo...

Havia d'estar boníssim! A mi,al contrari que a tu, m'encanten les figues, sobretot si són les negres, de coll de dama (és que una és sibarita,je,je...), però no tinc cap figuera a prop i les de compra... seran manies, però com sempre he menjat figues acabades de collir de la figuera (el meu avi en tenia), no m'atreveixo a comprar-les!
Ahir vaig sortir en bici, i vaig trobar una figuera enmig del camí, però encara estaven massa verdes per ser menjades. Hauré d'esperar uns dies més.
Una abraçada!

bajoqueta dijo...

Margarida, ho estava, ha volat ja :)
A casa nostra mai s'han comprat figues, sempre hi ha algú que té un hort amb una figuera, i a ma mare li donen. Estes les vam agafar d'una figuera de casa els iaios de bajoqueto, i va ser ell qui va tenir l'idea de fer un pastís o algo :) Si pots esperar-te i collir-les sempre són més bones i no han estat passejades per tot arreu.

Mercè dijo...

Mira, les figues és de les poques fruites que no m'agraden gens! :p Però vaja, segur que alguna alternativa trobarem per fer-lo! ;)
Petons!

bajoqueta dijo...

Mercè, pos mira pots provar, com diu Inmaculada, de fer-lo amb qualsevol altre fruita fresca o en conserva, la base ja la tens :)