Las mismas recetas en castellano y otras más de panes en: LAS RECETAS DE GLUTONIANA

jueves, 26 de noviembre de 2009

Pastís de llepolies I

.

.
Este estiu me vaig registrar al foro de "Mundorecetas", i allí està la gent cuinant a totes hores i amb molt bones idees. Vaig vore estos pastíssos que me van encantar. Però clar havia de fer-ne un el dia que haguessin molts de xiquets. Aprofitant que dissabte vam anar a un bateig, vaig pensar que seria un bon motiu per fer-ne una. No és difícil però si entretingut, i queda molt bé el resultat. Me va ajudar ma germana, sort d'ella perquè el disseny a mi m'hagués quedat un desastre sinó... Als xiquets els van encantar, i els no tan xiquets es van quedar amb la boca oberta, ja que se pensàven que era de compra. S'han de millorar algunes coses però després de vore'ls la cara a tots vaig quedar contenta del resultat.
.

.
Per fer-la necessitarem:
  • una base, tallada al gust, rodona, quadrada o rectángular. Millor si és de suro blanc, així les xuxes es podran enclavar millor (el nostre era massa dur i ens vam fer mal als dits).
  • escuradents, palets de colors (que venen al Mercadona p.e.): si poden ser escuradents rodons millor.
  • i xuxes, piruletes, etc., el que se vos passe pel cap i que pugueu enclavar. Com més diferents siguen millor vos quedarà el resultat. (Jo no vaig posar totes les xuxes sense gluten, ja que no n'havia de menjar. I encara que ho haguessin fos tampoc hauria menjat). Després de fer-la es queda una olor a dolç que se't passen les ganes de menjar-ne jajaja.

.

Talleu la base al vostre gust, penseu fer-la una mica del tamany més menut del que voleu, ja que entren moltíssimes xuxes i després queda enorme enorme! Forreu la base amb paper d'alumini.

.

.

Abans d'anar enclavant les xuxes, millor penseu quin disseny fareu, així després ja sabreu on va cada cosa. Comenceu per baix i aneu pujant.

.

.
A l'anar enclavant les xuxes voreu que de vegades vos queda l'escuradents que es veu o el palet de colors. Crec que millor que no es vegin, però de vegades a natros va ser impossible amagar-ho. Suposo que és qüestió de practica i trobar una bona base que s'enclaven bé. En quant als espais buits: millor tenir moltes xuxes així es van posant més apretades.
.
.
Podeu embolicar el pastís amb un full de celofan, i així quan doneu el regal quedarà més espectacular, ja que es veu el de dins.
.
Espero que vos animeu a fer-ne una, ja que com dic és molt entretingut però val la pena!
.
He tret les idees per fer-la: Mundorecetas, en una recepta de Blanca
.
.

martes, 24 de noviembre de 2009

Una amiga gens invisible

.
.

Divendres va arribar ---> el meu regal
.(si cliqueu a sobre "el meu regal" podreu vore que em van regalar)

viernes, 20 de noviembre de 2009

Cake de gorgonzola i massana

.
.
Ja coneixeu la meua "cakemania", i quan vaig veure aquest cake a Gastronomia & Cia vaig copiar la recepta sense pensar-m'ho. M'encanta el formatge gorgonzola i m'encanten les pomes, així que em vaig imaginar la combinació de sabors i el bo que deuria estar. He canviat alguna coseta, però bàsicament vaig seguir la seva recepta.
.
Ingredients:
  • 200 g. de farina de blat
  • 12 g. de llevat de rebosteria
  • 1 pessic de sal
  • 1 pessic de sucre
  • 2 ous
  • 100 ml. d'oli de gira-sol
  • 150 ml. llet
  • 100 g. de gorgonzola (si pot ser, picant)
  • 1 massana (poma)
  • mantega per untar el motlle
.
Nota per a celíacs: la farina vaig utilitzar la Mix Pan de Schär, el llevat sense gluten i he consultat amb gent italiana, i el formatge gorgonzola amb D.O. d'origen està lliure de gluten segons em van dir.
.
Elaboració:
  1. En un bol, tamisar la farina i barrejar amb el llevat, el sucre i la sal.
  2. Afegir els ous, la llet i l'oli. Barrejar tot bé, millor si és amb una batedora elèctrica.
  3. Afegir el formatge gorgonzola a trossets, i la poma pelada i tallada en làmines finites. Barrejar bé de nou.
  4. Greixar el motlle amb mantega i abocar la barreja.
  5. Coure uns 30 minuts al forn preescalfat a 180ºC.
  6. Apagar el forn i deixar reposar 5 minuts.
  7. Deixar refredar, desemmotllar i tallar.

.

Bon profit!

.
Font recepta: Gastronomia & Cia
.
.

lunes, 16 de noviembre de 2009

Borraines (borrajas)

.
.
Pels volts de Nadal, ma mare, ma iaia o ma padrina feien bandejades de borraines (podeu vore la foto aquí). I jo sempre me preguntava que devien trobar de bo menjant una fulla que trobaven al costat dels camíns. Ja de gran vaig decidir provar-les i em van encantar. I us puc assegurar que no fan gens gust de fulla.
.
Les borraines ( o aborraja, alcohelo, argabazo, borracha, borrachera, borrachuela, borraga, borraja, borraja blanca, borraja común, borraja fina, borrajas, borraxa, buglosa vulgar, burraja, corrago, flores cordiales, forrajas, lengua de buey, pulmunar, árnica), són una planta que s’utilitza per a vàries coses. A les Terres de l’Ebre, ens les menjem arrebossades amb una pasta, i per sobre amb una mica de mel o sucre. Però també hi ha d’altres llocs que es menjen com un plat de verdura; a Mallorca per exemple, les fan servir per aromatitzar bunyols, i hi ha gent que les fa servir per fer infusions.
.
En una cuina austera com la dels nostres avis, era un luxe menjar-ne, encara que sortia bé de preu ja que les podien recollir del camp. Ma mare me contava que ma iaia en feia, les deixava remullades amb la mel, i s’anaven amarant amb la dolçor de la mateixa. Després havien baralles per a vore qui en menjava més.
.
Espero que esta recepta no sigue com la dita “quedarse en agua de borrajas” (quedar-se en res, que no té importància), i vos cride l’atenció i intenteu trobar-ne per provar-les.
.
.
Recepta original (que feia ma iaia):

Fer una mescla amb aigua i farina, fins que quedi una massa per poder arrebossar les borraines. (Ha de quedar una textura com la que es veu a la foto de baix). Rentar les fulles de les borraines, secar-les, i passar-les per la massa preparada. Es fregeixen amb oli de gira-sol (no cal posar-ne molt) i es posen sobre paper absorbent. Es van posant en un bol i s’hi posa per sobre la mel o el sucre. O també es poden servir soles i que cadascú es posi el que vulgui per sobre. Millor menjar-les acabades de fer.

Nota: originalment es feien així. Després la gent va anar afegint l’ou, llet, ratlladura de llimona, llevat, etc. Ma mare les va fer amb 1 ou, aigua mineral, una culleradeta de llevat en pols i farina.

Nota per a celíacs: vam fer servir la farina de Schär, Mix Dolci i van quedar molt bones. (Ma mare ja s’està fent una experta amb les farines sense gluten i li van quedar boníssimes i molt cruixents).
.

.

Aquesta recepta és la meva aportació al "Hecho en mi cocina" d'aquest mes on haviem d'enviar una recepta relacionada amb "Comida de mi pueblo". Aprofito per felicitar a l'amfitriona que ha proposat aquest tema, Erika del blog "La Ventolera".



.

viernes, 13 de noviembre de 2009

Bajoqueta ja té dibuix

.
.
© del dibuix M.R.C. (prohibida la seua reproducció sense el permís de l'autor)
.
Ja fa un temps que volem fer una pàgina web amb l'altre blog de receptes sense gluten, però de moment la cosa està parada. Però el meu germanet me va fer este dibuix per a la web, i he pensat en aprofitar-lo com a distintiu per posar a les fotos i d'altres llocs. Així que a partir d'ara "la bajoqueta cuinera" estarà de vigilant del blog.
.

jueves, 12 de noviembre de 2009

Macarrons amb mandonguilletes

.
.
Reciclo aquestos macarrons per presentar-los al recopilatori de receptes amb carn picada de "TODOS COCINAMOS SIN GLUTEN". Uns macarrons amb carn que estan molt bons i que són una variant de la bolonyesa. Es poden fer amb varios tipus de pasta: espaguetis, macarrons, tornillets, etc..

Ingredients (4 persones):

  • 250 g. de macarrons, espaguetis o qualsevol altra pasta.

  • 400 g. de carn de vedella picada (o també mig i mig amb carn de porc)

  • 2 ous sencers

  • julivert

  • molla de pa remullada en llet

  • farina o pa ratllat

  • salsa de tomàquet

  • sal i pebre


Nota per a celíacs: la pasta ha de ser sense gluten, així com lo pa , i la farina o pa ratllat per arrebossar. Si la salsa de tomàquet no està feta a casa vigilar també la marca.



Preparació:

  1. En un bol mesclar la carn picada amb els ous, la molla de pa i el julivert. Se salpebra. Amb les mans es preparen unes boletes menudes i es passen per farina.

  2. Es fregeixen amb oli i es reserven.

  3. Mentre es cou la pasta en aigua abundant amb sal. S'escurreixen bé, i es passen a un bol.

  4. Es mesclen amb la salsa de tomàquet i les boletes.


Bon profit!


Esta recepta és la cuarta aportació i la última que faig al blog recopilatori de receptes sense gluten, que aquest mes té com a tema:"Receptes amb carn picada"

sábado, 7 de noviembre de 2009

Pa de pollastre amb carbassons

. .
Aquesta recepta ens va encantar. Ne va sobrar i encara ne vam menjar al dia següent, i encara estava més bo.
.
Ingredients (4 persones):
  • 500 g. de pit de pollastre
  • ½ tassa de pa ratllat
  • 2 carbassons petits
  • 300 g. de tomàquets madurs
  • ½ got de vi blanc
  • 1 ou
  • 1 gra d'all
  • 1 culleradeta d'orenga
  • sucre
  • farina
  • patates fregides per acompanyar
  • oli d'oliva
  • sal i pebre

Nota per a celíacs: pa ratllat i farina, sense gluten.

Elaboració:

  1. Salsa tomàquet: Submergir els tomàquets en una cassola amb aigua bullint i escaldar uns segons. Escórrer, refrescar en un bol amb aigua freda, pelar i picar-los. Escalfar una mica d'oli en una cassola i daurar lleugerament l'all picat. Incorporar els tomàquets, una mica de sal, una altra de sucre i l'orenga. Afegir el vi i deixar coure a foc suau 20 minuts.
  2. Tallar els pits de pollastre en trossos petits i picar amb la picadora elèctrica. Tallar els carbassons a daus petits. Barrejar la carn de pollastre picada amb els carbassons, part de la salsa de tomàquet preparada (no gaire), l'ou batut i el pa ratllat. Salpebrar i donar-li forma allargada.
  3. Engrassar lleugerament una font de forn i col·locar a sobre la carn lleugerament enfarinada (jo vaig posar la barreja en un motlle de cake).
  4. Rostir-lo al forn, preescalfat a 180 º C uns 45 minuts, o fins que quedi la superfície daurada.
  5. Retirar la carn del forn i deixar-la reposar 25 minuts abans de tallar-la. Després, tallar-la en rodanxes i servir-la acompanyada de la salsa de tomàquet restant i les patates fregides.

Bon profit!

Font recepta: revista LECTURAS ESPECIAL COCINA Nº 47

.

.

Com jo no compro prou trastets de cuina, ma germana m'ajuda a comprar-ne més. I m'havia oblidat d'ell fins a cuinar esta carn. Així que vaig decidir estrenar-lo. Encara he de practicar una mica, però deixa les patates tallades en forma ondulada, i és una manera original de presentar-les, no?


Esta recepta és la tercera aportació que faig al blog recopilatori de receptes sense gluten, que aquest mes té com a tema:"Receptes amb carn picada"
Us animo a participar-hi!

.

miércoles, 4 de noviembre de 2009

Potatge d'arròs i cigrons

. .
Aquest plat el vaig fer abans de l'estiu, i amb la calor que hem tingut, vaig pensar que millor guardar la recepta per posar-la quan comencés a fer fred.
.
Ingredients (4 persones):

  • 250 g. d'arròs
  • 250g. de cigrons
  • 250 g. de patates
  • 1 ceba
  • 3 grans d'all
  • 3 brins de safrà (opcional)
  • oli
  • sal i pebre

Nota per a celíacs: tots els ingredients són aptes.


Elaboració:

  1. Treure els cigrons del remull, rentar-los sota el raig d'aigua.
  2. Posar l'olla amb aigua i sal al foc, quan bulli afegir els cigrons i deixar-los a foc suau fins que estiguin tendres.
  3. Peleu les patates i talleu-les a quadradets. Rentar l'arròs, afegir-ho tot a l'olla uns 20 minuts abans que acabi la cocció dels cigrons.
  4. Posar oli en una paella, sofregir els grans d'all, retirar-los i posar-los en un morter. Sofregir en el mateix oli la ceba ben picada. Picar en el morter els grans d'all, el safrà, afegir-lo a les cebes quan estigui daurades; dissolt amb una mica del brou de la cocció dels cigrons; afegir-lo a l'olla.
  5. Remoure, salpebreu-ho i acabar la cocció. Ha de quedar més aviat espès.

Bon profit!

Recepta extreta de les fitxes SALVAT

.

lunes, 2 de noviembre de 2009

Filets russos amb pinyons

*
*
Una manera diferent de menjar les hamburgueses.
*
Ingredients:
  • 400 g. de carn picada
  • 100 g. de pinyons
  • 1 ou
  • 3 cullerades de nata líquida
  • 100 g. de mantega
  • 1/2 tassa de farina
  • 1 tassa de pa ratllat
  • 1 llimona tallada en rondanxes (opcional)
  • oli d'oliva
  • sal i pebre
Nota per a celíacs: els pinyons, la nata líquida, la farina i el pa ratllat, han de ser sense gluten.


Elaboració:

  1. Amassar bé amb les mans la carn picada amb la meitat de la mantega, sal i pebre al gust, i per últim la meitat dels pinyons.
  2. Formar amb la massa que obtinguem 4 hamburgueses. Passar-les primer per la farina, després per l'ou batut, i finalment arrebossar-les amb el pa ratllat.
  3. Escalfar oli en una paella i daurar les hamburgueses pels dos costats. Posar-les sobre paper absorbent i tapar-les amb paper d'alumini perquè no es refredin. (També podem fer-les a la planxa).
  4. Fondre la mantega restant i saltar els pinyons que han sobrat. Afegir la nata líquida i escalfar una mica.
  5. Cobrir les hamburgueses amb aquesta salsa i adornar amb llimona si volem.

Bon profit!

Recepta extreta de la revista “COMER CADA DÍA”

*

Esta recepta és la segona aportació que faig al blog recopilatori de receptes sense gluten, que aquest mes té com a tema:
"Receptes amb carn picada"
Us animo a participar-hi!

.