Las mismas recetas en castellano y otras más de panes en: LAS RECETAS DE GLUTONIANA

martes, 2 de diciembre de 2008

Hummus


L'hummus té el seu origen al món àrab. És una salsa de cigrons cuits i que pot servir per acompanyar plats de carn, amb pa de pita o per sucar vegetals tallats a tiretes. Al mercat ne podeu trobar de feta, però penso que no costa tant i la poso per si algú s'anima a fer-la. Jo vaig aprofitar uns cigrons que tenia cuits per fer-la.
Ingredients:
  • 200 g. cigrons secs
  • 2 grans d'all grans
  • 7 cullerades d'oli d'oliva
  • 2 i 1/2 cullerades de tahin (pasta de sèsam que podeu trobar als herbolaris)
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • sal, pebre

Per decorar: oli d'oliva, pebrot dolç en pols, coriandre (cilantro), olives negres, julivert, etc.

Opcional: comí mòlt (que s'afegirà quan ho mesclem tot).

Nota per a celíacs: la pasta de sèsa ha de ser d'una marca apta, igual que les espècies com el pebre de les dues maneres i el comí mòlt.

Elaboració:

  1. Posar los cigrons en un bol gran. Afegir com a mínim el doble del seu volum d'aigua i deixar-los en remull almenys 12 hores, fins que doblin el seu tamany.
  2. Escurrir els cigrons. Posar-los en una cassola i afegir el doble de volum d'aigua. Portar-ho a ebullició i bullir-los a foc viu durant 10 minuts, retirant les impureses que quedin per la superfície.
  3. Baixar la temperatura i mantindre el foc suau 1 hora, o fins que els cigrons estiguin tendres, netejant la superfície de l'aigua si fos necessari.
  4. Mentre, tallar els alls per la mitad, retirar la part central i picar-los no molt fins. Reservar.
  5. Escurrir els cigrons i reservar 4 cullerades del líquid de cocció.
  6. Introduir l'oli d'oliva, l'all, el tahin i el suc de llimona en una batidora i batir-ho fins formar una pasta suau.
  7. Afegir els cigrons i batre tot bé, procurant que el hummus conservi certa textura. Afegir una mica del líquid de cocció si el puré estigués massa espès. Salpebrar al gust.
  8. Pasar el puré a un bol, cubrir-lo amb un plàstic i deixar-lo a la nevera.
  9. Per servir-lo, tirar-li una mica d'oli, espolvorejar amb una mica de pebrot dolç i adornar-lo amb el coriandre o les olives.

Bon profit!

Recepta extreta del llibre: "COCINA MEDITERRÁNEA"

9 comentarios:

Assumpta dijo...

Jo alucino... no es conforma amb fer menjars "normals", també en fa de més enllà de les nostres fronteres jeje
Mai a la vida ho havia sentit a dir això d'hummus... però tu porta el plat, que jo m'ho menjo en un tres i no res, que té una pintaaa!! :-))

Deric dijo...

aaaah!!! jo en vaig fer un cop i em va sortir boníssim i és tan fàcil de fer!!!!!

bajoqueta dijo...

Assumpta: és molt bo segur que t'agradaria :)

Deric: ai menys mal que cuines alguna cosa, me vas fer patir quan vas dir que no te sortia bé l'arròs bullit jajaja.

Mon dijo...

la part central de l'all la retires per que no repeteixi despres el gust a la boca? bona recepte

bajoqueta dijo...

Mon: això diuen, que així no repeteix tant.

Anónimo dijo...

ola

Mon dijo...

l'Hummus molt bo, Ara per aprofitar el tahin he provat altres cosetes...al meu blog de cuina en faig referencies.
una abraçada

bajoqueta dijo...

Mon: m'encanta cuinar i m'encanta que la gent prove lo que poso. Ma germana ja me demana que ne faigue molts findes, senyal de que és bo :) A més que és una manera que la gent que no li agraden los cigrons se'ls menjen.

Anónimo dijo...

hola..

per no fer servir tant d'oli i que quedi cremos jo hi posso un iogurt, preferiblement grec, i una miqueta de menta picada a mes de "pimenton dulce" (ara no em surt en Català ;) ja em direu el que......