Las mismas recetas en castellano y otras más de panes en: LAS RECETAS DE GLUTONIANA

sábado, 26 de septiembre de 2009

Cóc de massana de l'agredolç

.


.
A les Terres de l'Ebre, igual que a d'altres llocs com Mallorca, al biscuit i a la coca li diem "cóc". I com ja sabeu alguns, a les pomes li diem "massanes". Ja feia molt temps que volia posar-vos esta recepta que em porta molts records de la meua infantesa, però no aconseguia les massanes autèntiques amb que s'elaborava el cóc. Estes massanes que se diuen de l'agredolç (podeu vore una foto ---> aquí), no són per menjar-les soles, tenen un gust molt àcid. Encara que el meu record, a l'hort on passavem els estius amb la meua família, era de menjar-me-les tal qual. Havia una veïna que tenia un arbre d'estes massanes, i com ja de ben menuda m'agradaven les massanes àcides, me les menjava acabades de collir. Quan ma mare va dir que havia aconseguit unes quantes que li havien donat, i que eren d'un arbre autèntic dels d'abans, no vaig pensar-m'ho ni un minut, i vam quedar per fer-lo. A la massa no hi ha una quantitat exacta de farina (i a sobre jo ho havia de fer amb la farina sense gluten), i sabia que ma mare coneixia la textura com havia de quedar. Així que vaig aprofitar una visita a casa seua per poder fer el cóc. La gràcia és el gust que deixa esta varietat de poma a la massa. La massana deixa anar el seu suquet agredolç i li dóna un gust característic.
.
Este cóc el podeu trobar a moltes panaderies de les Terres de l'Ebre, potser hi ha petites variacions entre un lloc i un altre. A alguns llocs li posen també a la cobertura una mica de canyella, matafaluga a la massa, etc. Com sempre això va al gust del consumidor. S'acostumava a fer més o menys per Sant Joan, per aprofitar la collita.
.

.
Ingredients:


  • 4 ous

  • 2 mesures d’anís

  • 2 mesures d’oli

  • 2 mesures de sucre

  • 2 papers de graciosa (gasificant)

  • farina (la que entre, ha de quedar una textura com la primera foto de les quatre)

  • massanes de l’agredolç (no sé on poder-les aconseguir fora del Baix Ebre, podeu substituir-les per massana golden)

Nota: per mesurar gotet de vidre de iogurt casi hasta dalt, a la recepta original gotet de “carajillo”.


Nota per a celíacs: vaig acabar posant uns 200 g. de Mix C-Mix Dolci de Schär


Elaboració:



  1. Mesclarem els ous, l’anís, l’oli i el sucre i ho remenem bé. Afegint-hi la farina que entri i lo gasificant, pastant-ho fins obtenir una pasta clara.
  2. La posarem en una plata de forn, folrada amb paper o engrasada amb mantega i espolvorejada amb farina.
  3. Apart, haurem netejat les massanes, de les que haurem tret el cor, amb l’ajut d’un buidador, i sense pelar les partirem en quatre trossos, que col·locarem per damunt, fins omplir tota la superficie de la pasta. (També poden tallar-se com podeu vore al vídeo de baix).
  4. Llavors hi tirarem un polset de farina i sucre, i un xorret d’oli per tot ell.
  5. Ho posarem al forn, prèviament escalfat, a temperatura mitja.
  6. Quan el cóc estigui daurat, encostrat i les massanes comencin a estar torrades, s’ha de treure i deixar-lo refredar.

Bon profit!

Font recepta: Llibre LA CUINA DE TORTOSA



video


Vídeo: mare de bajoqueta tallant les massanes tal i com se feia abans.

.

.

I esta és la recepta que presento al recopilatori de "Todos cocinamos sin gluten, postres típicos sin gluten", al qual vos animo a participar i aportar la vostra recepta.
.

La gent que coneixeu a gent de les Terres de l'Ebre i que tenim en comú el riu que travessa (el riu Ebre), sabeu que som una gent que ens estimem la nostra terra, i que encara que alguns hem marxat d'allí, portem la nostra terra a la sang. El nostre parlar ens fa diferents, i és un tret característic que fa que molts cops, fora de casa la gent es gire per dir-mos: "i tu d'on ets?". Sempre que he anat amunt i avall per tota Catalunya no he pogut amagar d'on sóc, el meu parlar em delata. I encara que porto uns quants anys fora de casa, continuo mantentint el meu accent, que és una mena d'homenatge a la meua terra i la meua gent.

.

Aprofito per invitar-vos a visitar les notres terres, on trobareu de tot. Encara que durant molts anys hem estat unes terres olvidades al trobar-mos al sud de Catalunya, cada cop més, molta gent ha descobert tot lo que es pot descobrir a unes terres on també es pot fer turisme. Dir-vos que trobareu mar, montanya, cultura, molta festa major, oci, bons vins i com no, un bon menjar. Però el que per mi és més important és el caracter de la gent, que fa que siguem acollidors i agradables als nou-vinguts, de vegades una mica cridaners i massa xerradors, però bona gent al final.

Així, que si esteu interessats, us deixo unes pàgines on podeu trobar informació turística.

.

Terres de l'Ebre

.

Baix Ebre, mosaic de contrastos

.

Els Ports

.

miércoles, 23 de septiembre de 2009

Focaccia

.
.
La focaccia, que ens ve de la cuina italiana, és un tipus de pa finet que podem cubrir d'espècies i posar un rajolinet d'oli, o bé farcir-lo al nostre gust.
.
No és una massa difícil de fer, i si jo la he fet amb la meua farina sense gluten, enganxifosa i difícil de dominar, vatros amb farina de blat la podeu fer boníssima! Espero que la proveu, i ja contareu com ha anat l'experiència.
.
Receptes de focaccia amb farina de blat:

.

Receptes de focaccia amb farina SENSE GLUTEN:

.

Bon profit!

.

.

sábado, 19 de septiembre de 2009

Wurstsalat

.
.
Continuo copiant a Elvira, (Los cerezos en flor). Aquesta amanida és per als addictes al formatge, ja que és una mica potent. Podeu fer les salsa amb més vinagre o menys, al gust de cadascú. Crec que és una amanida per menjar una petita ració, ja que omple bastant. Però al meu gust, està de la mort.
.
Ingredients (6 persones):
  • 6 salsitxes frankfurt cuites (wienerli, aquí no crec que les trobeu)
  • 250 g. de formatge Appenzeller o Gruyére o Emmental
  • 6 o 7 cogombres agredolços
  • 1 iogurt natural
  • 2 cullerades soperes de mostassa
  • 1 cullerada sopera de maionesa
  • un raig de vinagre (opcional)
  • julivert fresc picat
  • sal i pebre

Nota per a celíacs: els frankfurts, la mostassa i la maionesa, sense gluten.

Elaboració:

  1. Tallem les salsitxes i els cogombres en rodanxes, el formatge a bastonets. Barregem tot en un bol.
  2. En un bol petit, barregem el iogurt amb la mostassa, la maionesa i el julivert picat. Batem amb unes varetes. Provem de sabor i salpebrem, si ens agrada, podem afegir un raig de vinagre o més mostassa.
  3. Amanim l'amanida amb la salsa i guardem a la nevera fins al moment de servir.
  4. Servim ben fresqueta.

Bon profit!

Font recepta: Blog LOS CEREZOS EN FLOR

.

.

miércoles, 16 de septiembre de 2009

Pastís de cireres

.
.
Sé que al setembre no hi ha cireres, ho sé ho sé. Però aquest any he agafat un trauma per culpa de "Desossador que no arribava mai". I com només vaig poder fer un pastís de cireres, em vaig quedar amb les ganes de fer moltes receptes amb elles. Tenia un pot de cireres en conserva i una recepta que vaig veure en un llibre l'altre dia, i no vaig poder deixar de fer-ho. La massa és molt bona, i crec que amb poma també ha d'estar bo, o amb una altra fruita (per si algú vol provar-ho). I sinó us guardeu la recepta per a l'any que ve.
.
Ingredients:



  • 800 g. de cireres
  • 300 g. de farina de blat
  • 20 g. de mantega
  • 200 g. de sucre
  • 4 ous
  • 1 culleradeta de llevat en pols
  • 1 mica de sal

Nota per a celíacs: la farina podeu fer servir Mix Dolci-Mix C de Schär (i potser amb una mica menys va bé), i el llevat ha de ser sense gluten.

.

.

Elaboració:

  1. Es renten, s'assequen i desossen les cireres.
  2. Es bat la mantega amb el sucre i s'hi afegeixen els ous d'un en un.
  3. S'incorpora la farina tamisada junt amb el llevat i la sal. Es treballa bé la barreja.
  4. Es preescalfa el forn a 180 º C uns 10 minuts.
  5. S'unta un motlle de pastís d'uns 22 cm. de diàmetre. S'aboca la meitat de la massa, es reparteixen totes les cireres en una capa, i es cobreixen amb la resta de la massa.
  6. S'enforna a 180 º C uns 30 minuts aproximadament (o fins que punxant-los surti sec).

Bon profit!

Recepta extreta del llibre COCINA VEGETARIANA PARA LAS 4 ESTACIONES
.

.

lunes, 14 de septiembre de 2009

Hot dog cake

. .
Esta recepta se m'havia passat de posar-la aquí, ja que només l'havia posat a l'altre blog de receptes sense gluten. I mereix la pena posar-la crec. Agrada per igual a menuts i grans.
.

Ingredients:

  • 3 ous
  • 150 g. farina de blat
  • 130 ml. de llet sencera fresca (jo he posat llet semi-descremada)
  • 50 ml. d'oli de gira-sol
  • 50 ml. d'oli d'oliva
  • 1 cullerada de mostassa de Dijon Louit
  • 1 paquet de salsitxes de 8 unitats
  • 8 g. de llevat
  • 100 g. de formatge en pols parmesà (he posat 75 g. de emmental)
  • sal i pebre

Nota per a celíacs: la recepta sense gluten la podeu trobar ---> aquí

Elaboració:

  1. Tamisar la farina amb el llevat.
  2. Templar la llet juntament amb la barreja dels dos olis.
  3. Barrejar els ous, la mostassa, la farina i el llevat.
  4. Afegir la llet amb l'oli.
  5. Afegir el formatge ratllat, la sal i el pebre.
  6. Passar les salsitxes per farina, sacsejar i reservar.
  7. Engrasar i enfarinar un motlle de cake. Posar una mica de massa i unes salsitxes, una mica més de massa i més salsitxes. Per finalitzar, afegim la resta de massa. Es pot afegir una saltxitxa per coronar el cake.
  8. Coure amb el forn preescalfat a 180 º C, durant 40 minuts aproximadament, sempre depenent del forn.
  9. Servir tallat a rodanxes.

Bon profit!

Recepta extreta del blog ZEROGLUTEN, dins del menú anticrisi.

.

viernes, 11 de septiembre de 2009

Salsa agredolça II

. .
Una altra salsa agredolça, la vaig fer per acompanyar unes broquetes de porc. Pot servir també per a acompanyar peixos i mariscos de textura consistent.
.

Ingredients:


  • 2 pebrots verds
  • 2 rondanxes de pinya en almívar
  • 2 cullerades d'oli
  • 2 cullerades de vinagre
  • 3 cullerades de sucre
  • 4 cullerades de ketchup
  • 4 cullerades rases de Maizena (jo vaig posar 2 cullerades)
  • 5 cullerades d'agua freda (o més)
  • sal

Nota per a celíacs: triar una marca de ketchup que sigui sense gluten.


Elaboració:


  1. Treure la pinya del seu almívar i tallar-la a dauets. Rentar els pebrots i treu les llavors i tallar-los a trossets.
  2. En una paella amb una miqueta d'oli, ofegar els pebrots, i quan comencin a estar tous, afegir la pinya. Deixar que es faci tot uns minuts.
  3. Incorporar el sucre, el ketchup, y la Maizena dissolta en aigua freda, tot això sense deixar de remoure.
  4. Tirar el vinagre, i quan comenci a espessir, afegir la sal.

NOTA: amb 4 cullerades de Maizena quedava massa espessa, així que li viag posar només 2 cullerades. En el cas que quedi espessa, podem afegir aigua fins aconseguir la textura adequada.


Bon profit!

.

Receta extreta d'un especial de cuina “Las mejores salsas"

.

miércoles, 9 de septiembre de 2009

Wan-tun frito

.
*
Esta recepta segur que l'heu menjat en algun restaurant xinès, pot fer-se a casa també. No sé si és cert que és asiàtica o no... però ens ho creiem els que no podem anar allí :) La vaig trobar al blog de Carmen, CAPRICHOS SIN GLUTEN, que ella al mateix temps l'havia vist publicada per Ponchilu al foro de MUNDO RECETAS. Amb aquesta massa poden fer-se també rollets de primavera. Us recomano visitar la recepta de Mundo Recetas, ja que hi ha unes fotos molt explicatives de com fer-los. No és difícil, però si entretingut.
*
Ingredients:

  • 100 g. de farina d'arròs NOMEN
  • 160 ml. d'aigua
  • 1 pessic de sal
  • farcit: carn picada

Nota per a celíacs: la farina d'arròs d'aquesta marca és totalment apta.

Elaboració:

  1. Fregir una mica la carn.
  2. Mesclar la farina amb l'aigua i la sal.
  3. Amb un pinzell damunt un full de silicona o paper del forn damunt d'un plat, pincelar una capa fineta de massa en forma quadrada. Posar al microones unos 30-40 segons a màxima potència. Han de quedar fets però flexibles. Posar damunt de la primera capa una mica més de pasta i tornar a posar al microones.
  4. Posar damunt una mica de carn picada, doblegar en diagonal.
  5. Fregir en abundant oli calent, i deixar-los escórrer sobre paper absorvent.

Bon profit!

Recepta trobada a: CAPRICHOS SIN GLUTEN y MUNDO RECETAS

*

domingo, 6 de septiembre de 2009

Porc agredolç




Esta recepta és la segona aportació que presento al recopilatori d'aquest mes de "HEMC - COCINA ASIÁTICA Y ORIENTAL" que este mes ha proposat Núria de CocinArte. .
.
.



.



*
Una recepta que se pot fer de més d'una manera, jo vos deixo la recepta que he provat.
*
Ingredients:



  • 700 g. de porc
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 1/2 culleradeta de Maizena
  • 4 cullerades d'oli vegetal
  • 1 pebrot roig o verd
  • 1 tassa de salsa agredolça (jo l'he fet amb ---> esta recepta, doblant ingredients per a aconseguir una tassa)

Nota per a celíacs: vigilar els ingredientes de la salsa, els d'esta recepta són aptes.

Elaboració:



  1. Tallar la carn a daus de 2 centímetres. Mesclar amb la sal i la Maizena.
  2. Calentar 3 cullerades d'oli en una paella gran. Quan estigue molt calent, afegir la carn i saltar 7-8 minuts. Retirar la paella del foc.
  3. Calentar una cullerada d'oli en una altra paella.
  4. Tallar lo pebrot a tires de 5 centímetres de longitud. Afegir a l'oli calent i saltar uns minuts.
  5. Baixar lo foc i tirar la salsa agredolça. Anar donant voltes al pebrot fins que la salsa espesse.
  6. Incorporar la carn i remoure tot junt lentament uns minuts, a foc viu.
Bon profit!

Recepta extreta del llibre COCINA CHINA RÁPIDA Y FÁCIL

.

.

Salsa agredolça I



Esta recepta es una de les que presento al recopilatori d'aquest mes de "HEMC - COCINA ASIÁTICA Y ORIENTAL" que este mes ha proposat Núria de CocinArte.

..

.



.

.
Esta salsa es pot preparar al moment en que anem a fer-la servir, ja que és molt fàcil. Pot utilitzar-se amb carn, peix o verdures.
.
Ingredients (per a mitja tassa de salsa):

  • 1 cullerada de sucre
  • 1/2 cullerada de Maizena dissolta en 2 cullerades d'aigua
  • 1 cullerada de vinagre
  • 1 cullerada de puré de tomàquet
  • 1 cullerada de suc de taronja o pinya
  • 1 cullerada de xerès
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 1/2 pebrot roig o verd (opcional)
  • 2 cullerades d'oli ó 1 cullerada si omitim el pebrot

Nota per a celíacs: res de posar salsa de soja, porta gluten al seus ingredients.

Elaboració:

  1. Mesclar en un bol: lo sucre, la Maizena, lo vinagre, lo tomàquet, lo suc de taronja, lo xerès i la salsa de soja.
  2. Tallar el pebrot a rodanxes fines.
  3. Calentar oli en una paella. Tirar el pebrot i saltar durant 1 minut.
  4. Tirar a la paella la mescla que tenim al bol. Remoure fins que espesse.

Bon profit!

Recepta extreta del llibre: COCINA CHINA RÁPIDA Y FÁCIL
.

viernes, 4 de septiembre de 2009

Pastís fred de pinya

.

.
Un bon dia vaig trobar un bloc d'una noia que es diu Elvira, (Los cerezos en flor). Vaig començar a enamorar-me de totes les seves receptes, i de com les explicava i el significat que tenia cadascuna d'elles. El nostre amor va ser mutu, i vam començar a entrar en els nostres blocs respectius. I un bon dia Elvira ve a Catalunya i vam decidir conèixer-nos. I encara que hi ha una família pel mig, i el nostre no pot ser... sempre ens quedaran les receptes que podrem compartir :).

Ara parlant seriosament! Em vaig acabar d'enamorar d'Elvira el dia que ens vam conèixer i que em va treure dos pastissos. Un va ser aquest. Tot i que ella estava de vacances i descansant, va intentar trobar tots els ingredients per poder preparar un berenar i que jo pogués menjar! I preparar aquest pastís és el meu homenatge a aquest dia, ja que com els "sense gluten" sabem, no hi ha moltes persones disposades a cuinar alguna cosa. MOLTES GRÀCIES ELVIRA!

.

Ingredients:

  • 1 llauna de pinya en el seu suc d'uns 800 g.
  • 8 cullerades de sucre
  • 1 sobre de gelatina de llimona
  • 4 fulles de gelatina
  • 250 ml. de nata líquida per muntar
  • caramel líquid (jo no li vaig posar perquè no m'agrada massa)

Nota per a celíacs: han de ser sense gluten, la gelatina de llimona, la gelatina neutra, la nata líquida y el caramel líquid.

Elaboració:


  1. En un bol posem les rodanxes de pinya, el sucre i 1 / 3 del líquid de conservació de la pinya.
  2. Triturem tot i afegim la nata líquida. Ho reservem.
  3. La resta del suc de la pinya la posem en un cassó i ho portem a ebullició. Quan trenqui el bull, retirem del foc i afegim el sobre de la gelatina de llimona, i les fulles de gelatina neutra (que haurem hidratat prèviament en aigua freda). Remenem fins lligar-lo tot molt bé. Deixem templar dos minuts.
  4. Unim aquest líquid a la barreja de la pinya i barregem bé. Cobrim el fons d'un motlle amb caramel líquid, i ho omplim amb la crema de pinya. Guardem a la nevera com a mínim 4 hores (millor d'un dia per l'altre).
  5. Servir ben fresquet.

Bon profit!


Recepta extreta del blog LOS CEREZOS EN FLOR

.

miércoles, 2 de septiembre de 2009

Tarta flambé d'Alsacia

.
.
Només tinc una paraula per a esta recepta: IMPRESSIONANT! per als que vos agrade la pizza carbonara.
.
Esta recepta la vaig vore a la pàgina d'Alícia, Recetario de Canecositas. I ja l'he adoptat per sempre :) Ella la va fer amb Thermomix i allí també podeu trobar la recepta de la base, ja que jo la vaig fer amb farina sense gluten.
.
Esta "tarta" té lo seu origen a Alsacia, una regió de França que ja està tocant amb Alemanya i Suïssa, d'aquí que sigue una mescla de vàries cuines.
.
Ingredients:
  • la massa sense gluten ---> aquí, amb gluten ---> aquí
  • Farcit:
  • 1 ceba tallada a trossets o triturada i ben feta a poc a poc.
  • 200 g. de formatge cremós tipus Philadelphia
  • 1 rovell d'ou
  • 100 g. de nata líquida
  • unes 3 ó 4 talls de bacon tallat a trossets
  • nou moscada
  • sal i pebre

Nota per a celíacs: la massa evidentment sense gluten, el formatge cremós, la nata líquida i el bacon que siguen aptes.

Elaboració:

  1. Estendre la massa molt fina i donar-li forma rodona, aixecant una mica les vores.
  2. Precalentar el forn a 250ºC.
  3. Lo farcit es prepara mesclant lo formatge cremós, lo rovell d'ou, la nata líquida, la nou moscada i salpebrar al gust.
  4. Tirem la mescla sobre la massa, amb compte que no surtigue, i afegim la ceba i el bacon a trossets.
  5. Enfornar fins que estigue dauradeta.

Bon profit!

.

Recepta extreta de Recetario de Canecositas

*.